Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Híreink 2012. január-április eleje

2012.04.10


Az első negyedévet összefoglalva, munkánk java része a téli faunisztikai felmérésekkel telt, továbbá természetfotózásokkal - a nagy hó sem volt akadály :) -, továbbá hivatalos ügyekkel. Elkezdtük az idei táborunk szervezését is a KEHOFA Egyesülettel közösen, a pályázatot támogató hivatalos értesítés legkésőbb május végére várható. Márciusban folytatódtak a tavaszi vonulási megfigyeléseink. Csak pár adat: kárókatona, szürke gém, bakcsó, fehér gólyák, darvak, vetési lúd és nyári lúd-csapatok, továbbá fenyőrigók, szőlőrigók, léprigók is megjelentek nagy csapatokban február végén. Újdonság, hogy településünkön megjelentek a tél végén a mókusok is, hosszú évek után ismét. Sajnos, egy rossz hírünk van ezzel kapcsolatban: nem az erdei - azaz szürke - mókus, hanem az amerikából betelepített vörös mókus került megfigyelésre, ráadásul két egyed. Március végén bejártuk a Tábornoki-erdőt, a lökösházi Turai-gyepet és a kevermesi Tulkán-gyepet. Az eredmények biztatóak, annak ellenére, hogy a csapadékszagény tavalyi év vége után leesett hómennyiséget azonnal elszívta a talaj, így nagyon kevés vízállás (értsd: tócsa) van. Vízimadarak azonban jönnek ennek ellenée is. :) A gólyáink először március 15. körül érkeztek meg (1 pld.), aztán rá egy hétre az összes többi, így pusztulás nem történt az útjuk során.

Április elején meglepetés várta Egyesületünket: leendő stratégiai partnerünk, a Zöld Planéta Kft. és a Közösségi Összefogás Békés Megyéért Alapítvány,  - Egyesületünkre hivatkozva -  Kevermes Nagyközséget megajándékozta 15 db őshonos facsemetével (10 db juharral, 5 db alacsonytörzsű kocsányos tölggyel). Az átvételen személyesen a településünk polgármestere, Lantos Zoltán vett részt, aki elmondta, hogy az épp futó környezetbarát településfejlesztési programjához jól illeszkedik eme felajánlás. A fák kiültetésre kerültek, s bízunk benne, hogy a csemeték egy jövőbeli együttműködésnek az alapjait is jelenthetik. :)
Hamarosan elindítjuk hírlevelünket is május végén, kizárólag az arra feliratkozott személyeknek küldjük ki, természetesen ingyenesen.
Egyesületünk várja mindazon érdeklődőket tagjai sorába, akik bátran vállalják természetbarát elkötelezettségüket, és szeretnek a természetben járni. Az éves tagdíj 1000 Ft (2011. december 30.-án elfogadott, az alakuló ülés  - Al.ül. 11. sz. -  határozata alapján. Az Egyesületünk jelenleg bejegyzés alatt álló területi szervezet, így egy kis türelmet kérünk, amennyiben lassabban haladna a tegfelvételi kérelmek befogadása.
Éreklődni lehet e-mailben: janos.rozgonyi.dtme@gmail.com, illetve az egyesületi mmkev@citromail.hu címeken lehet, továbbá a +36-20/347-2755-ös és a +36-70/334-1735-ös telefonszámokon, este 6 óra után.

Mindenkinek kellemes tavaszt és felüdülést kívánunk, hamarosan ismét jelentkezünk!