Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Működési és szakmai beszámoló a 2015. évről

2016.05.23

Szakmai munkásságunk 2015-ben, illetve 2016 első negyedévében

Működésünk alapjai

Egyesületünk talán egyik legfontosabb szakmai feladata a környezeti nevelés, ismeretterjesztés folytatása, amelyet egyelőre legfőképpen a tanösvényünkön, s az ahhoz kapcsolt ismeretterjesztő elemeken keresztül tudunk gyakorolni. A 2012. év végére kiépített, majd a 2013. év során tovább bővített útvonal lehetővé teszi, hogy az általunk ingyenesen vezetett túrákon kívül, előzetes bejelentkezés nélkül is bárki könnyen, önállóan megismerhesse településünk legfontosabb természeti értékeit.

2015-ben összesen nagyjából 4-500 látogató fordult meg a tanösvényen, előadásainkon, főként diákok és helyi lakosok látogattak ki a fő attrakciónak számító madárgyűrűzés-bemutatókra, rövid tanösvényi sétára vagy épp előadásunkra.

Számos média megjelenésük is volt ezzel kapcsolatban: 2015-ben a Kevermesi Tallózó, a Békés Megyei Hírlap, a Likefestoon internetes portál, illetve a Mega Rádió, illetve a Rádió 1 is több, élő adásban leadott interjút közölt le Egyesületünkről, munkánkról, rendezvényinkről és Kevermesről.

Programjainkat tekintve viszont 2015 igen gazdagnak volt mondható, hiszen a beadott működést támogató pályázatunk (Nemzeti Együttműködési Alap) pozitív elbírálásban részesült, 250 ezer forintos támogatásban részesültünk, melyhez közel 12%-os önerőt társítottunk 1%-os túlvállalással. E pályázatnak köszönhetően több, kisebb- nagyobb rendezvényünk háttértámogatását - reprezentáció, nyomtatás, utazási költségek, ill. technikai háttér biztosítása – és eszközbeszerzésünket 2015 folyamán meg tudtuk valósítani. Várunk az újabb pályázati kiírások megjelenéséig, legfőképpen az ez év szeptemberében kiírandó LEADER pályázatokra, melynek keretében bővebb lehetőségünk nyílik komolyabb fejlesztéseket is megvalósítani. Mindezek mellett ugyanakkor a további un. tőkehiányos lehetőségeink mellett az ismeretterjesztés legalább annyira fontos feladatunk, így 2015-ben több alkalommal hívtuk a helyi óvodásokat és az iskola szakkörét, illetve a dombegyházi iskolásokat egy rendhagyó túrára a természetben, hogy a jövő generációját megismertessük a természettel. Idei tótkomlósi bemutató gyűrűzésünkre közel 150-200-an voltak kíváncsiak február-március hónapokban.

Működésünk stabil alapokon áll, 2015-ben az alapítói felajánlásokkal összesen 469.800 forintból gazdálkodhattunk, ebből

-NEA UN-15M-0085 az. számú pályázati támogatás 250.000 Ft,

-és alapítói hozzájárulás (ebben benne van a 26.795 Ft-os NEA - önerő is) 47.805 Ft, illetve

-MVH 1624342534 azonosító számú pályázatunk maradék részkifizetése pedig 171.995 Ft volt.

2016-ban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2. sz. Békés megyei Helyi csoportjával közösen kooperálunk, ennek eredményeként 180.000 Ft-ból valósítunk meg szakmai jellegű (gyűrűzés-bemutatók, előadások) eseményeket, valamint két nagyobb rendezvényt, május végén a „Fülemülék éjszakája” elnevezéssel madárgyűrűző napot, októberben pedig a Nemzetközi Madármegfigyelő Napok alkalmával egy madármegfigyeléssel egybekötött túranapot. Mindezeken felül további bevételi források várhatók az év folyamán.

Szakmai munkásságunk

Kutatómunkáink keretén belül 2015-ben szintén felmértük a helyi fészkelő fajok állományát, különös tekintettel a fokozottan védett fészkelőkre, kiemelten a ragadozó madarakra, egyes fajok esetében – kiváltképp a parlagi sas esetében - együttműködve a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság és az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztály munkatársaival, illetve a romániai természetvédelmi hatóságokkal és társszervekkel.

Hosszas, alapos kutatómunka előzte meg a 2015 nyarán benyújtott, egyes területek, természeti értékek helyi jelentőségű természetvédelmi besorolására tett javaslatunkat. A munkában egyesületünk szakemberei és önkéntesei mellett segítséget kaptunk ifj. Csathó Andrástól, aki többek között a kék atracél (Anchusa barrelieri), a nyúlánk sárma (Ornythogalum pyramidale) és a hengeresfészkű peremizs (Inula germanica) meghatározásában, a helyi (lokális) állomány meghatározásában és a javaslatcsomag összeállításában aktívan vett részt, melyet ezúton is köszönünk neki, és e munka által egy gyümölcsöző szakmai kapcsolat épült ki.

2016 tavaszán a Földművelésügyi Minisztérium az NPTF-233/1/2016. iktatószámmal jelzett határozatával a felterjesztésben szereplő,

a) Kevermes - Dombegyház műút melletti mezsgyét,

b) a Kevermes, Kisiratosi út északi részét

c) az államhatársáv Kevermes közigazgatási területére eső részt,

d) a kevermesi temető északi részét,

e) a helyi bányatavakat,

f) a közpark játszótértől keletre és délkeletre eső területeit, illetve

g) a Cigányka-ér kevermesi szakaszát

helyi jelentőségű természetvédelmi értékké nyilvánította. Ezzel kapcsolatban fórumot tartunk az érintett földtulajdonosok számára, valamint a védettséget jelző táblákat szeretnénk kihelyezni az Önkormányzattal közösen.

Ugyancsak szakmai munkánkhoz tartozik a márciusi angliai tanulmányutunk is, ahol egy, a hazai zöld civil szektort bemutató esszépályázat nyerteseként juthatott ki Bozó Zoltán önkéntesünk 2016 márciusában, egy teljes hétre. A tanulmányútnak köszönhetően beindult nemzetközi ismertségünk, valamint egyesületünk, munkánk elismeréseként köszönhetően felkerült a hazai civil szervezetek képzeletbeli térképére.

A fentiek összegzéseként elmondható, a megkezdett szakmai tudományos és társadalomépítő jellegű munkánk, ha még ha sokszor nehezen is, de meghozza a várt eredményeit, így adva további lendületet a következő évek munkájához. Ehhez új partnerekre, még szorosabb és célzottabb együttműködésekre, folyamatos pályázásra és forrásteremtésre, nem utolsó sorban pedig állhatatos és kompromisszum kész munkára lesz szükségünk.

 

Kevermes, 2016. május 21.

 

 

                                                                                                          Rozgonyi János elnök, s.k.