Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Októberi rövidhírek

2015.10.07

Az elmúlt napokban többen is megkerestek madarak miatt bennünket. Először egy gólya ügyében kellett utánanéznünk, hogy mi a helyzet, szerencsére egy vélhetően északabbi gólya szállt le Kevermesen, amelyet előbb a Kossuth, majd a Toldi utca környékén is láttak többen, többek között a helyi Polgárőrség tagjai is. Ezúton köszönjük, hogy jelezték felénk - közreműködő útján! A jó hír az, hogy az első tézis vált be: a gólya továbbállt, csak táplálkozni és megpihenni szállt le, legalábbis a másnapi területbejárás során nem találta nyomait tagunk. Bízunk benne, a kései gólyák sikeresen eljutnak a telelőhelyükre.

A másik hírünk, hogy mindenkinek megüti a fejét egy furcsa, sivítás, nyávogásszerű hang, amit még napközben is lehet hallani olykor. Senki ne ijedjen meg, a kuvikok azok! Kéményeken, háztetőkön, kevésbé zavart portákon figyelhetők meg, ahogy a melegedést hozó kéménykürtőknél ülnek, vagy éjszakánként a villanykarókon a lámpák fényénél gyűjtik össze az apróbb rovarokat. Mint ismert, Kevermesen a térség egyik legnagyobb kuvikállománya van, melynek megfigyelésére egyesületünk kiemelt hangsúlyt fektet.

Harmadik esetünk, hogy bent vannak a széncinegék, s keresik a táplálékot. Javaslatunk az, hogy egyelőre az első fagyok beálltáig ne tegyünk ki eleséget nekik, de szoktatni attól függetlenül lehet már őket az etetőre, mondjuk egy kisebb fej napraforgó kitételével. Táplálékot viszont találnak még bőségesen még, a ház körül telelésre készülő pókokat, rovarokat, lepkéket, és legyeket most gyűjtik be. ne lepődjünk meg, ha olykor az ablakban találkozunk velük!

Madarászásban gazdag őszt kívánunk!