Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ős-Maros hátság Tanösvény: Elindultunk!

2013.04.04

 Felhívás!

 

Tisztelt szülők, diákok, cégvezetők, intézményvezetők!

2013. április 12-től Kevermesen útjára indul a Dél-Békésben egyedülálló kezdeményezés, az Ős-Maros hátság Tanösvény! Lehetőség nyílik a tanösvényi túrák keretében lovaskocsis túrázásra éppúgy, mint a biciklis és gyalogtúrára, szakvezetők segítségével. A tanösvény három közreműködő szervezet és egy települési önkormányzat közös projektje során jött létre 2012. októberében, melynek "alapító" tagjai a következők:

a Kevermesi Vadásztársaság,

a Kevermes Nagyközségi Horgászegyesület,

valamint a Dél-békési Természetvédelmi és Madártani Egyesület,

s végül, de nem utolsó sorban Kevermes Nagyközség Önkormányzata.

Várunk minden természet iránt érdeklődőt, legyen szó csoportokról vagy családokról, baráti társaságokról! A túrán való részvétel ingyenes, egyedül a településre érkezés utiköltségét kell mindenkinek kigazdálkodnia. Igény esetén, előzetes bejelentkezés alapján tudunk étkezést is biztosítani a helyi üzemi konyhán, térítés ellenében.

A tanösvény a maga nemében nem túl hosszú, mindössze 6 km, de a Dél-Alföldre jellemző változatos területeken halad végig. Könnyen bejárható akár gyalog, mint biciklivel. Változatos madár- (törpegém, kócsagok, récék, jégmadár, ragadozó- és énekesmadarak), illetve növényvilággal (elegyerdők, fenyőerdő, telepített nyárerdő) rendelkezik, továbbá rovarok (többféle szitakötő-faj, pókfélék, stb.) szempontjából is szintén gazdag. Emlősök közül a leggyakrabban az őz és a mezei nyúl kerül szem elé, de a szemfülesek még rókát is megfigyelhetnek.  A tájékozódást 2 információs tábla segíti, valamint útjelzések. A területen kihelyezésre került 2012. októberében 10 mesterséges madárodú, mely elősegíti a madarak betelepülését a nyárfaerdőbe, valamint jó megfigyelési lehetőséget ad a túrázók számára, a madarak számára biztonságos távolságból.

Hirtelen jött zápor, zivatar esetén nem kell aggódni, mert egy  40 főt is befogadó esőbeálló biztosítja a védelmet vihar esetén.

 

Alap programcsomagunk a következő: délelőtti túrák (gyalogos, lovaskocsis, biciklis túrák levezetése), majd délután helytörténeti előadás a településről és a térségről röviden, utána pedig játékos vetélkedő a túrán és az előadáson látottakból és hallottakból - az első három helyezett csoportot díjazzuk!

 

Továbbá, vállaljuk családok, céges csoprtok számára is a kikapcsolódás lehetőségét, legyen szó vadászatról vagy horgászatról, ez esetben az illetékes egyesülettel felvesszük a kapcsolatot.

Igény esetén szállást is tudunk biztosítani, maximum 20 fő erejéig. Erről előzetes egyeztetés szükséges, legalább 3 héttel az érkezés előtt.

Szintén igény esetén a jeles napokhoz (Föld Napja, Víz Világnapja, Madarak és Fák Napja, TeSzedd!) kötődően lebonyolítunk különféle társadalmi célú rendezvényeket, vetélkedőket is.

 

Várunk minden kedves érdeklődőt Kevermesre, ahol az ezerarcú Dél-Alföld mutatkozik meg kicsiben!

Meg lehet találni bennünket a Facebookon: Dél-békési Természetvédelmi és Madártani Egyesület.

Lehet jelentkezni e-mailen keresztül is: dtme12@gmail.com; mmkev@citromail.hu; janos.rozgonyi.dtme@gmail.com.

De telefonon is elérhetőek vagyunk: +36-20/347-2755; +36-70/334-1635

Illetve levélben is lehet jelentkezni: Dél-békési Természetvédelmi és Madártani Egyesület, 5744. Kevermes, Jókai u. 61.

 

A mappában található képek előnézete Ős-Maros hátság Tanösvény